Direktlänk till inlägg 7 september 2010

Jordgubbsrecept

Av Maria Lyckas - 7 september 2010 17:19

Jordgubbar

Vill du ha nya idéer för vad du kan göra med jordgubbarna? Prova våra enkla och nyttiga jordgubbsrecept nedan.

Jordgubbar är inte bara goda utan också fulla av nyttigheter. De är rika på fiber som hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla. Jordgubbar innehåller rikligt med C-vitamin, antioxidanter, folat, järn och flera andra näringsämnen. Passa på att frossa i jordgubbar när det är säsong!

. Frukost med jordgubbar och melon
Börja dagen med en uppfriskande blandning med ½ dl skivade jordgubbar blandade med ½ dl bollar av cantaloupe melon och ½ dl bollar av honungsmelon. Servera med 2 msk naturell lättyoghurt eller lite färsk jordgubsssås (se nedan).

2. Färsk jordgubssås
Passar perfekt tillsammans med en fruktsallad och naturell lättyoghurt eller glass. Allt du behöver göra är att mixa jordgubbar (ca ½ liter) i ca 15-20 sekunder. Om du vill kan du passera såsen genom en nylonduk för att få bort fröna. Färdigt att servera!


3. Jordgubbssmoothie
Jordgubbar passar perfekt i en smoothie – bara mixa dem i en blender med valfria frukter. Mixa ½ banan med 2,5 dl jordgubbar och ½ dl naturell lättyoghurt. Nästa gång kan du prova att blanda jordgubbar och yoghurt med ½ mango istället. Mums!


4. Jordgubbs slushie
En varm dag passar inget bättre än den här svalkande slushien med smak av jordgubbar. Gör bara en dubbel sats at jordgubssåsen ovan och frys såsen i en glassmaskin tills den är tjock och nästan frusen. Räcker till 2-4 slushies. P.S Du kan även göra slushien i frysen, ta bara ut såsen en gång varje halvtimme och blanda runt tills det ser ut som en slush.


5. Keso med jordgubbar och gurka
Har du aldrig tänkt på att du kan ha jordgubbar i salladen? Prova då det här! Lägg några salladsblad i en stor skål och skiva i lite gurka, salladslök och jordgubbar. Fördela på 2 tallrikar och tillsätt 2 dl mini keso på toppen. Toppa med rivet citronskal, citronjuice och lite peppar. Super fräscht!


6. Jordgubbssplit
En banana split är himmelskt gott och njutbart även för dig som vill gå ner i vikt. Dela en liten banan på längden och lägg upp med 1 dl vaniljglass. Toppa med skivade jordgubbar och ringla över jordgubbssåsen (ovan).


7. Små jordgubbscheesecakes
För 4 små cheesecakes: Smula 2 digestivekex i 4 stycken ugnssäkra formar. Ringla över 1 msk äppeljuice på var och en. Mixa 200g färsk ost (max 15%) med ett vispat ägg, 2 msk socker/sötningsmedel och 1 tsk vaniljsocker. Skeda upp smeten i formarna och baka i ugnen på ca 175 grader, i ca 20 min. Låt svalna och toppa sedan varje form med skivade jordgubbar.


8. Grillspett med marshmallows och jordgubbar
Trä 4 jordgubbar och 4 marshmallows på så många trägrillspett som du vill. Lägg spetten på grillen en stund, vänd ofta. Servera direkt.


9. Jordgubbssufflé
Perfekt när du vill ha något sött men ändå nyttigt. Separera två äggvitor och vispa äggvitorna hårt. Vispa sedan äggulorna med 1 msk socker och ½ tsk vaniljsocker. Blanda försiktigt ner äggvitorna. Lägg smeten i en varm stekpanna. Sätt sedan ugnen på grill och låt omeletten få lite färg. Skiva jordgubbar tunt, lägg på omeletten och grilla sedan ytterligare en stund tills de fått fin färg. Strö över 1 tsk socker och servera.


10. Jordgubbschutney
Passar perfekt till det grillade. Skiva jordgubbar (1 liter) och lägg i en gryta tillsammans med 2 dl socker. Koka ihop och tillsätt vatten efter behov (ca 1 dl). Hacka 1 chili och blanda ihop med jordgubbarna. Låt koka tillsammans i ca 20 min. Tillsätt undertiden 2 msk sirap.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria Lyckas - 22 oktober 2010 16:42


Gode Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden♥Det här är en jobbig dag då jag känner mej febrig, hungrig och trött.Igår frågade en vän som kört cambridge i 11 da...

Av Maria Lyckas - 21 oktober 2010 21:16

Usch va nära jag var till att fuska idag. Hungern och suget slet i mig men då hade jag med mej min lilla ängel som sa - Nä mamma, du ska inte fuska- Gå hem och käka soppa nu.- SÅklart man lyder en ängel. - Tack, bara för de hänger jag kvar i cambridg...

Av Maria Lyckas - 21 oktober 2010 20:57

Chokladglass, bakverk, chips... Det tycks vara fettrik och kaloristinn mat som lockar mest när vi äter för att belöna oss själva eller må lite extra bra. Men i längden ger en överkonsumtion av våra älsklings-belöningar motsatt effekt. Så vad är bäs...

Av Maria Lyckas - 21 oktober 2010 08:22

Igår kväll gick jag och la mej hungrig men somnade och vaknade idag så glad över att inte ha fallit för några frestelser. Tvättstugan står på schemat och sen är det dags för frukost "äppelgröten" och en god kopp med thé. De blev nog lite mi...

Av Maria Lyckas - 21 oktober 2010 00:00


Det värsta med att vara tjock är vetskapen om att man en gång i tiden varit smal.     ...

Ovido - Quiz & Flashcards